Assalamualaikum :)
hari ini saya terpanggil untuk berkongsi dengan anda tentang piramid makanan. Saya jamin dikalangan anda semua tahu tentang piramid makanan. Piramid makanan adalah pengkelasan makanan mengikut kuantiti yang disarankan.
Piramid makanan ini sangatlah berguna untuk semua terutamanya bagi mereka yang pentingkankan kesihatan. Di bawah ini saya selitkan jadual gizi makanan yang sangat bermanfaat untuk kita semua.
Aras kumpulan makanan | Nilai Khasiat | Cadangan makanan | Contoh sajian |
Aras 1: Bijirin, produk bijirin dan ubi | - Sumber karbohidrat kompleks yang baik
- Membekalkan vitamin, mineral, serat dan protein
- Rendah lemak
| 8 - 12 sajian | - 1/2 cawan nasi (putih atau perang)
- 1/2cawan mihun/mi/pasta/lain-lain jenis mi (direndam)
- 1/2 keping capati
- 1/2 cawan keledek/ubi kayu/keladi
|
Aras 2: Buah-buahan dan sayur-sayuran | Sumber vitamin, mineral dan serat yang baik | 3 - 5 sajian | Sayur-sayuran: - 1/2cawan sayur berdaun hijau tua bersama batangnya (dimasak)
- 1/2 cawan sayur buah/berakar (dimasak)
Buah-buahan: - 1/2 cawan jambu berukuran sederhana
- 1 hiris betik/nanas
|
Aras 3: Susu dan hasil tenusu (kecuali susu pekat, mentega dan krim)
Ikan, ayam, daging dan kekacang | - Sumber kalsium yang baik
- Sumber protein yang penting
- Sumber protein yang baik
- Kaya dengan vitamin B, zat besi dan zink
- Kekacang juga kaya dengan magnesium dan serat
| 1 - 2 sajian
2 - 3 sajian | - 1 gelas susu
- 1 cawan dadih
- 1 keping keju
- 1 ketul paha ayam saiz sederhana
- 1 ekor ikan kembong saiz sederhana
- 2 ketul daging tanpa lemak berukuran kotak mancis
- 5 sudu besar ikan bilis
- 2 biji telur
- 1/2 cawan kacang kering/kekacang
|
Aras 4: Lemak, minyak, gula dan garam | - Lemak dan minyak mengandungi asid lemak (EFAs) dan vitamin A, D, E dan K
- Gula (Contoh: madu, gula pasir, sirap, gula perang dan glukosa) memberi kalori yang sedikit atau tiada zat
| Jumlah sedikit |
|
No comments:
Post a Comment